joi, 25 august 2011

Suntem mîndri

     Fiecare din noi este o personalitate, dar atitudinea faţă de noi  înşine ne poate face remarcaţi, devenind astfel personalităţi pentru o întreagă lume. Personalităţi văzute şi apreciate de o lume întreagă a născut şi gura de rai a satului meu de baştină Stolniceni. 

      Antonie Plămădeală (a fost înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolit al Ardealului, membru de onoare a  Academiei Române) - a văzut lumina zilei la17 noiembrie 1926 în familia lui Vasile şi Elisaveta, alături de cei cinci fraţi ai săi. Dat fiind faptul că tatăl său era dascăl la biserica din localitate a ales să-şi facă studiile în 1937 la Seminarul teologic "Gavriil Bănulescu Bodoni ". În anul 1944 se refugiază cu toată familia la Işalniţa, continuîndu-şi studiile la Seminarul Nifon din Bucureşti. Împreună cu alţi studenţi basarabeni editează ziarul "Ecoul Basarabiei". Pentru acţiunile sale este urmărit de către regimul comunist şi face şapte ani de închisoare. După care îi este interzisă orice activitate legată de teologie, astfel că este nevoit să lucreze doi ani  la o fabrică ca simplu muncitor. Revenind în teologie, în 1959 scrie cartea "Trei ore în iad". În continuare îşi face studiile la Oxford, predică religia ortodoxă în S.U.A., Franţa, Spania, Portugalia ş.a. În 1972 obţine titlul de Doctor în Teologie la Mănăstirea "Sîmbăta de Sus", unde a acumulat o bibliotecă ce conţine peste  30 000 de volume (o mică parte fiind donată Gimnaziului Stolniceni). Deţine un şir de lucrări care au fost publicate peste hotare şi sute de articole ce un caracter istoric, dogmatic ecumenist, cuvîntări, reportaje ş.a. Venind la Sibiu în 1982 este ales ca Mitropolit al Ardealului. În 1990 pune temelia Academiei Teologice "Mitropolit Antonie Plămădeală" de la Sîmbăta de Sus. Se stinge din viaţă în 2005 fiind înmormîntat la Mănăstirea "Sîmbăta de Sus". Mai multe informaţii le puteţi găsi aici.

     Ion Diviza (secretar literar, maestru în artă) - s-a născut la 7 februarie 1955, absolvent al Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism. Debutează cu epigrame în revista "Chipăruş" (1976) şi, editorial, cu maxime, în culegerea "Dintre sute de catarge" (1980). Din 1990 pînă în prezent este secretarul literar al Teatrului "Satiricus - I.L.Caragiale" din Chişinău. A redactat şi a prefaţat mai multe cărţi de versuri satirice şi de epigrame. Premii la festivalurile şi concursurile naţionale de epigramă. Detalii găsiţi aici

Alte nume despre care nu prea am avut informaţii, dar cu siguranţă că merită menţionate: Ion Tănase, Igor Timotin, Afanasie Manic, Ştefan Manic şi desigur că mai este loc pentru noile nume în creştere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu